KOPOGÓS BAJNOKSÁG

2016.12.05 08:26

Kedves Sporttársaim!

 
Engedjétek meg, hogy ismertessem a 2017. január 8-án megrendezésre kerülő országos kopogós verseny szabályait. Picit mások, mint a mai normál asztalitenisz szabályok.
 
1. Egyen kopogós ütőkkel rendezzük versenyt, mindenki ugyanazt a fajta ütőt kapja.
 
2. A szettek végén az ütőt le kell tenni az asztal térfelére, ahol játszottunk és ott kell hagyni. Térfél csere esetén így nem visszük magunkkal az ütőt, hanem felvesszük a másik ütőt, amit az ellenfelünk ott hagyott az ő térfelén és azzal az ütővel játsszuk a következő szettet. Minden szett végén, illetve térfélcsere esetén így kell tenni.
 
3. Egy mérkőzés 2 nyert szettig tart, tehát, vagy 2:0, vagy 2:1 lehet a mérkőzés. Ez vonatkozik a páros és az egyéni számokra is. Egyedül az egyéni verseny döntőjét játsszuk 3 nyert szettre.
 
 4. Minden szett 15 poénig tart, a legszorosabb állás 15:14 lehet, így aki 14:14-es állásnál megcsinálja a poént az nyeri a szettet. A döntő szettben 7-nél van térfélcsere.
 
5. A verseny fehér Nittaku 40 mm-es labdával fogjuk rendezni.
 
6. Dupla pont. Lehetőség van a mérkőzés során egyszer az adogatónak 'dupla pontos labdát' kérni. Ilyenkor a játékvezető kicseréli a labdát sárga labdára és a dupla pontos poént sárga labdával kell lejátszani. Ilyenkor az a játékos, amelyik kikérte a dupla pontos labdát és megcsinálja a poént az nem egy, hanem 2 pontot kap! Ha elveszíti, akkor az ellenfélnek csak 1 pont jár. A dupla pontos labdát a szett közben bármikor ki lehet kérni, de legkésőbb 12-es állásnál! Tehát amikor a dupla pontot kikérő játékos eléri a 13-at, akkor már nem kérheti ki, azzal nem lehet megnyerni a 15-ig tartó szettet! Attól függetlenül, hogy az ellenfélnek hány pontja van, akár lehet 14 is, az adogató, vagyis a dupla pontot kérő játékos kikérheti a dupla pontos labdát.
Ki lehet kérni első, illetve második szervánál is. Pl. 7:4-es állásnál, ha megcsinálja az adogató a pontot, akkor 9:4.
Pl. 12:12-nél kéri ki, és megcsinálja, akkor 14:12 lesz az állás és még egyszer szerválhat, mivel mindkét játékos mindig kétszer szervál.
A döntőben, ahol 3 nyert szettre megy a mérkőzés, ott 2 alkalommal lehet kikérni a dupla pontos labdát, de egy szettben csak 1 alkalommal.
 
7. A verseny ütője a hivatalos Dunlop kopogós ütő, amivel a január 28-29-ei világbajnokságot is rendezik.
 
8. Időkérés a mérkőzés folyamán nincs!
 
9. Törölközésnél ugyanaz a szabály, tehát 6 poénonként lehetséges.
 
Ha valaki szeretne ilyen kopogós ütőt, amivel gyakorolni tud a versenyre, nálam beszerezhető, ára 5,000 Ft.
 
Elkészült a verseny plakátja, amit csatolva küldök Nektek! Külön köszönet jár azért, ha aki tudná kinyomtatná és kitenné a klubban, ahol játszik! :)
 
Nevezni a versenyre a kopogosbajnoksag@gmail.com e-mail címen lehetséges.
 
Sportbaráti üdvözlettel,
Fazekas Péter